Zašto nekim psima njuška izgubi boju zimi?

Neki od vas sigurno su primijetili da njihovim ljubimcima njuška po zimi postaje svjetlija. Jeste li se ikada zapitali zašto?

Snježni nos nastaje kada “normalan” tamni nos ljubimca izgubi pigment i postane primjetno svjetliji. Ova pojava je najčešće vidljiva kod svjetlijih pasa u zimskim danima, no zapravo se može pojaviti kod bilo kojeg psa i to ne samo zimi. Znanstvenici se još uvijek nisu usuglasili oko odgovora na pitanje zašto se ovo događa.

Reklame

Neki smatraju kako je ova pojava povezana s manjkom sunca s kojim se suočavamo u zimskom periodu. Upravo zato je često nazivamo “zimskom njuškom”. Ukoliko je njuška vašeg mezimca ljeti tamna, a zimi svjetla, utoliko se radi o ovoj bezopasnoj pojavi, no ako je primjećujete kroz cijelu godinu može se raditi i o problemima sa štitnjačom te u tom slučaju savjetujemo posjet veterinaru.

Zimska njuška osjetljivija je na sunce, stoga pripazite kada stignu prve proljetne zrake kako vaš četveronožni prijatelj ne bi zadobio opekline. Raspitajte se kod svojeg veterinara kako ćete najbolje zaštiti njuškice svojih mezimaca. Još jedan mogući razlog za gubitak boje u njuški su plastične zdjelice. Posumnjate li da je baš ovo razlog zašto je vašem ljubimcu njuška izgubila boju, promijenite zdjelice te im hranu i vodu poslužujte iz metalnih ili keramičkih.

Blijedi li njuška vašeg četveronožnog prijatelja po zimi, ne brinite. Najvjerojatnije se radi o nedostatku pigmenta uslijed zimskih dana. No, traje li ova pojava cijelu godinu, konzultirajte se sa svojim veterinarom kako biste otklonili sumnju da se radi o problemima sa štitnjačom.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakPsi, mačke, petarde i vatromet.
Sljedeći članakProblemi sa kožom kod ljubimaca
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".