10 savjeta za sreću patuljastog kunića

Patuljasti kunići kao kućni ljubimci su savršeni mali suputnici i prijatelji. Ove male krznene loptice uvući će vam se pod kožu prije no što trepnete. Doznajte par trikova za što bolji suživot sa svojim mezimcem.
Većina nas ne može odoljeti šarmu ovih prekrasnih bića. Svojim izgledom nas obaraju s nogu, a karakterom još više. No, da bi i naš kunić bio sretan potrebno je znati više o njima. Trebamo pokušati shvatiti njihovo urođeno ponašanje i omogućiti im da žive u skladu s time.

1. Krznato društvo

Kunići su po prirodi društvene životinje, potrebno im je društvo te partner za igru i vratolomije. Svaki kunić će biti sretniji u paru. Žive li sami, nerijetko se javljaju problemi u ponašanju koji mogu dovesti čak i do agresivnosti. Patuljasti kunići potpuno su sretni samo u društvu svojih srodnika.

Reklame

2. Kretanje

Iako izgledom nisu veliki, ne dajte se zavarati, jer ovi mezimci imaju energije kao da su veliki. Treba im omogućiti puno kretanja. Prostran kavez i ograđeni prostor ili balkon, još bolje ako postoji mogućnost ograđenog dvorišta, pobrinut će se da kunić ima dovoljno prostora za potrošiti svoju energiju, a samim time i da ostane u dobroj fizičkoj formi.

3. Nježnost

Ne vole svi kunići stalno se maziti. Neki ne vole uopće. Također ne vole da ih se često diže i nosi. Kunić je ljubimac koji će sam doći kada osjeti potrebu pomaziti se i jasno će vam to dati do znanja. Ne treba ih forsirati jer se tako ništa ne postiže. Kada se kunić odmara treba ga pustiti na miru, ponavljam, oni će sami doći do vas kada osjete potrebu za maženjem.

4. Zdravlje

Nije lako otkriti da se kunić ne osjeća dobro. Da bi to uopće uspjeli potrebno je da dobro poznajete ponašanje svog mezimca kako bi primijetili promjene u ponašanju. Kunići pate po tiho. Redovito ih opipajte duž cijelog tijela kako bi primijetili zadebljanja, ozljede ili ranice koje mogu patiti vašeg mezimca.

5. Prehrana

Za zdravu prehranu kunića sijeno je neizostavna namirnica i ne može se nadomjestiti ničime drugim. Mora činiti najmanje 70% ukupno pojedene hrane u danu. Sočna, zelena hrana poput trava, začinskog bilja i voća zajamčit će kuniću zdravu prehranu tijekom cijele godine. Ne treba ni naglašavati da im svježa voda stalno mora biti dostupna.

6. Stres

Ovaj ljubimac sklon je stresu i panici. Kavez im je najbolje postaviti na mirno mjesto. Ne preporučuje se staviti kavez u hodnik, kraj televizora ili radija. Unutar kaveza je dobro da kunić ima svoj zaklon, mjesto gdje se može smjestiti i osjećati ugodno i sigurno. Pratite što smeta vašeg mezimca i izbjegavajte ga dovoditi u takve situacije jer previše stresa može rezultirati i problemima sa zdravljem.

7. Mrak

Kunići vole prostore gdje se mogu zavući i skrivati. Odgovara im mrak, mračna i skrovita mjesta. Zato je poželjno da svom kuniću načinite skrovišta, mjesta gdje se mogu zavući i sakriti, i u kavezu i izvan njega.

8. Odmor u prirodi

Ako imate mogućnosti priuštiti svom kuniću boravak u prirodi, oni će vam biti jako zahvalni. Kako mi volimo svježi zrak tako ga vole i oni. Bilo balkon ili vrt, pustite ih da slobodno šeću većim ograđenim prostorom. Ostavite im malo svježe hrane da je sami traže unutar tog prostora, to će im biti zabavno, a istovremeno je i zdravo.

9. Zubi

Kunićima zubi nikada ne prestaju rasti i iz tog razloga je bitno da se i troše. Razne grančice za grickanje pomoći će u održavanju dentalne higijene vašeg mezimca. Posebno vole grančice sa stabla lješnjaka, kestena, jabuke i kruške, a možete im ih ponuditi zajedno s pupoljcima i listovima.

10. Promjene

Uvijek možete uvoditi novitete u ambijent svog mezimca. Kunići vole istraživati i to će ih okupirati i zabavljati. Bitno je da mogu stalno nešto grickati, a pritom sami odlučivati žele li se igrati, ljenčariti u kućici ili se rastrčati u vanjskom prostoru.


Iako su maleni, njihova ljubav je velika. Uz par savjeta za bolji suživot s patuljastim kunićem, obostrana sreća je neizostavna.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakImaju li psi pojam o vremenu?
Sljedeći članakMeđunarodne izložbe mačaka u organizaciji SFDH West Gate 13-14.05.2017.
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".