Afrička siva papiga – Žako

Žako ili afrička siva papiga smatra se jednom od najinteligentnijih životinja. Od svih papiga ima najveću sposobnost učenja te mogu slagati smislene rečenice. Iako su jako druželjubive i drage nisu za bilo koga jer ako im se ne posveti dovoljno pažnje znaju biti destruktivne i samoozljeđivati se kako bi privukle našu pozornost. 

Ovom simpatičnom ljubimcu nikada neće zafaliti ideja kako nas nasmijati. Njihova inteligencija doseže inteligenciju djeteta u dobi od pet do čak devet godina. Izgledom su lako prepoznatljivi po svom sivome perju, žarko crvenom kitnjastom i kratkom repu te žutim očima. Razlikujemo dvije vrste žako papiga: timneh i kongo žako. Timeneh žakoa možemo prepoznati po tome što je manji te mu je gornji dio kljuna svjetliji dok je kongo žakou kljun potpuno crn.

Reklame

Spadaju u srednje velike papige te narastu do 33 centimetara veličine. Pogodne dimenzije kaveza su 100x80x180 centimetara, a unutar kaveza im se treba nalaziti hranilica, pojilica, sipina kost, vitaminski preparati, prečka za sjedenje te što više igračaka kojima će se ljubimac igrati kada nismo prisutni. Žako papige vežu se najviše za jednu osobu po svome izboru te su joj potpuno privržene. Iako su po prirodi vesele naravi, žakoi su strašno uvrjedljivi i skloni depresiji ako im se ne posvetimo dovoljno. Ta depresija može uzrokovati i patološko čupanje perja kojim ljubimac pokušava usmjeriti našu pozornost na sebe.

Ukoliko se odlučite na ovog ljubimca morate biti svjesni da oni mogu doživjeti i do 100 godina ako se pravilno skrbi za njih i ne zanemaruje ih se. Sa svojom razinom inteligencije u stanju su biti i velika zlopamtila pa stoga treba paziti kako se ponaša prema njima. Osnovna hrana im je smjesa sjemenki a vole i jabuke, agrume, grožđe, smokve, marelice, breskve, banane, jagode, maline i borovnice te im je dobro barem jednom tjedno dati i mrkvu, peršin ili celer. Omiljena poslastica im je tvrdo kuhano jaje koje se preporučuje davati im jednom tjedno.

Ono što ove papige čini posebnima jest činjenica da mogu slagati smislene rečenice pa će te s njima moči uživati i u razgovoru. Spremne su ponoviti bezbroj puta stvari koje nas nasmiju ili vesele samo kako bi uživali u njegovom društvu. Ova papiga ne podnosi samoću pa ako vas veći dio dana nema doma ovo nije ljubimac za vas.

U nastavku pogledajte nevjerovatan video koji je BBC objavio na svom YouTube kanalu:

Žako papige savršen su ljubimac za nasmijati nas svaki dan iznova svojim ludostima. Zbog visoke inteligencije brzo i rado uče no znaju biti i zlopamtila. Ovaj ljubimac je svojim karakterom zapravo jedan veliki izazov koji nije za svakoga pa ako se odlučite baš za ovog ljubimca budite spremni na sve mane i vrline koje njihova inteligencija nosi sa sobom.

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakZanimljivosti o Jorkširskim terijerima
Sljedeći članakDresura i socijalizacija pasa
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".