Kako pripremiti psa za zimsku šetnju ili izlet ?

Kada snijeg zatrpa ulice, a temperature uvelike padaju  ispod ništice, šetnja s ljubimcima je možda nešto manje bezbrižna no inače. Za Vas imamo nekoliko korisnih i važnih napomena kojih se možda i ne bi dosjetili prije negoli ste Vi i Vaš ljubimac izašli iz toplog doma.

Reklame

Prije izlaska na snijeg, psu je potrebno šape namazati vazelinom, nevenovom masti, ribljim uljem, specijalnom kremom namjenjenom šapama pasa za snijeg (mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama), ili se pak možete poslužiti bilo kojom drugom masnom kremom koju imate.  Na taj način sprječavate hvatanje velike količine snijega za šape i dlaku psa, a ujedno ćete sačuvati osjetljivu kožu između prstića od komadića leda, soli prosute po cestama… ovako ćete Vašem psu osigurati ugodnu šetnju bez obzira na tempertature, a vrlo vjerojatno može i dulje potrajati nego što ste predpostavljali. Ukoliko imate malog psa, obucite mu njegovu zimsku odjeću.

Prije izlaska iz Vašeg doma, pripremite nekoliko ručnika za uredniji i lakši povratak na toplo! Izbrišite šapice prije ulaska na vrata, a potom temeljito očistite šapice toplom vodom ili namočenim ručnikom kako bi eliminirali moguće zaostatke komadića šljunka, soli, komadića leda… Spriječite ozebline!

Pogrešno je nagađanje da šetnje ljubimaca zimi mogu trajati kraće. Pas ima jednake potrebe za kretanjem i zimi. Za pse kojima šetnja bude smanjena, a time i uskraćena, postoji rizik od tzv. Zimske depresije, što je neugodno i nepotrebno kako za ljubimca tako i za vlasnika.

Osim redovite svakodnevne šetnje, organizirajte i priuštite si također izlete na livade pokrivene snijegom, šume, brda, planine… U ruksaku imajte pokoju igračku za zabavu na snijegu, ručnik, hranu, toplu dekicu za predah od snježnih aktivnosti, veliku termosicu te rezervnu odjeću, ukoliko imate malog psa.

Pas zima

Izlet s malim psom može biti nešto kompliciraniji, no ne odgađajte! Za razliku od velikog psa, malog psa ćete trebati sušiti i utopliti u njegovoj deki svakih sat-dva, te ispirati šapice toplom vodom koju ste ponijeli u termosici. Pokušajte pripremiti Vašeg malog psa za zimski izlet s vunenom vesticom preko koje možete staviti kaputić, skafander, čizme od nepropusnog materijala, i slično. Za avanture po dubokom snijegu, preko kaputića stavite oprsnicu i spremni ste!

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakVole li Mačke snijeg?
Sljedeći članak11 razloga za kućnog ljubimca koji prede
Olga B.
Radna terapeutkinja posvećena radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Moja strast je poezija, glazba, umjetnost svakog oblika. Povlaštena sam vlasnica nekoliko kućnih ljubimaca, a ujedno zaljubljenica u sve životinje! Iz te ljubavi pišem o njima.