Mogu li štenci jesti hranu za odrasle pse?

Najjednostavniji odgovor je DA, i može biti puno jeftinije kupovati hranu za odraslog psa, posebno ako već imate još jednog psa za hraniti. Definitivno možete smanjiti troškove nabavke hrane ali vaše štene vjerojatno neće dobiti sve što mu je potrebno i dugoročno mu radite štetu!

Reklame

Problem je u tome što štenci trebaju puno više hranjivih tvari nego odrasli psi, a i sama veličina hrane za odrasle pse često nije prikladna za njihova mala usta. Kao vlasnik ljubimca morate biti svjesni da potrebe šteneta i odraslog psa nikako nisu iste. Štencima su neophodne sve hranjive tvari za razvoj tkiva, organa, mišića i kostiju kako bi pravilno izrasli.

Štenci trebaju majčino mlijeko do 8 tjedana

Najbolji izvor hranjivih tvari za štene sve dok ne navrši osam tjedana ili dva mjeseca života je majčino mlijeko. Majka osim topline i higijene osigurava i jednu od najvažnijih stvari za svoje štene a to su antitijela. Baš kao i kod ljudi majčino mlijeko sadrži bitne komponente koje se ne mogu dobiti u komercijalnoj proizvodnji mlijeka. Majčino mlijeko sadrži pravu količinu ugljikohidrata, proteina, vitamina i minerala koji su neophodni za rast te isto tako sadrži esencijalnu hranjivu tvar DHA koja pomaže u razvoju mozga.

Različiti štenci zahtijevaju različitu količinu hrane

Svi štenci ne zahtijevaju istu količinu hrane. Jako važno je uzeti u obzir o kojoj se pasmini radi i koja je njihova približna veličina kad odrastu. Manje pasmine zahtijevaju i manje hrane, dok veće pasmine zahtijevaju veću količinu hrane koja bi pratila njihov rast. Ako imate štene velike pasmine, nije loše da pripazite na unos kalorija i minerala kako bi izbjegli probleme sa kostima i zglobovima.

Različite pasmine odrastaju u različitim vremenskim periodima

Još jedna stvar koju moramo uzeti u obzir je koliko dugo svog ljubimca možemo smatrati štenetom? Morate imati na umu da psi imaju različite vremenske periode sazrijevanja u odraslog psa. Opće je pravilo da što je pasmina manja brže odrasta. Ovo je vrlo jednostavno odrediti kod čistokrvnih pasmina a ako imate mješanca bilo bi dobro da porazgovarate sa svojim veterinarom kako bi odredili u kojem periodu vaše štene postaje odrasli pas.

Zašto hranu za odrasle pse ne bi trebali davati štencima?

Ovo se odnosi skoro na sve pasmine od malih do velikih i jedina iznimka su extra velike pasmine budući da one imaju manju potrebu za mineralima. Hrana prosječnog šteneta treba sadržavati 1,5% kalcija po danu, a to je teško postići s obzirom na to da hrana za odrasle pse ima ili veći ili manji udio od navedenog. Problem sa davanjem više kalcija je u tome što doprinosi prekomjernom rastu kostiju uz slabu strukturu kostiju. Ovaj problem može dovesti do značajnih zdravstvenih problema kad postanu odrali psi.

Domaća hrana

Uz specijaliziranu hranu svom ljubimcu možete dati i domaću hranu. Davanje prirodne i zdrave hrane pomoći će u stvaranju dobre osnove za zdravlje ljubimca i ujedno ga naviknuti na zdravu hranu. Najbolji način pripreme domaće hrane za štene je da se ona skuha a zatim pasira sa toplom vodom ili mlijekom. U hranu nemojte dodavati sol, šećer kao ni bilo koji drugi začin jer to može negativno utjecati na zdravlje ljubimca. Slobodno koristite male komade mesa kao što su piletina ili janjetina te isto tako kuhanu mrkvu, grašak, rižu, kupus i jaja, ali pazite da ne koristite previše povrća jer ono može izazvati probavne i želučane smetnje.

Koliko često treba hraniti štene?

Štenci imaju manji želudac pa to znači da će ih se morati hraniti češće, ali u manjim količinama. Količina hrane ovisiti i o pasmini veće pasmine zahtjevaju i veće količine hrane. Što je štene mlađe to ga se češće mora hraniti! Isto tako je potrebno hraniti ljubimca u određenim intervalima, što je ujedno i najbolji početak odgoja i treninga za štene.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORpuppiesclub.com
Prethodni članakKanarinac kao kućni ljubimac
Sljedeći članakDva najčešća dentalna problema kod pasa i mačaka
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com